Slováci prehrali so Švédmi, Slovenky zdolali Francúzky

02.11.2016 Celý región

Bratislava 1. novembra (TASR) - Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti prehrali v ich úvodnom zápase kvalifikácie ME 2017 s favorizovaným Švédskom 0:3 v Bratislave v E-skupine. Viac sa darilo Slovenkám, ktoré na úvod v I-skupine v paralelne hranom súboji v hale v Krasňanoch zdolali Francúzky 3:1.

Zverenci trénera Jaromíra Truksu najbližšie v skupine nastúpia v Estónsku 22. novembra. Švédi sú zatiaľ jasným lídrom, keď majú na konte aj hladkú výhru 3:0 nad Estónskom. Zverenky trénerky Valentiny Popovovej tiež 22. novembra nastúpia v Taliansku, ktoré na úvod prehralo s Francúzkami 0:3. Keďže výber "Les Bleus" neprišiel do Bratislavy v najsilnejšom zložení, domáce potvrdili rolu favorita.

Hoci Švédi hrali bez ich jednotky, 29. hráča svetového rebríčka Kristiana Karlssona, duel zvládli bez väčších problémov. Najprv Anton Källberg zdolal slovenskú jednotku Wang Janga 3:0, potom Pär Gerell rovnakým výsledkom zvíťazil nad Bai He. Až Ľubomír Pištej, ktorého pred utorkom trápilo zranenie slabín, spôsobil favoritovi problémy. Ako svetová 166-ka síce prehral so 42. hráčom rebríčka Mattiasom Karlssonom prvý set, ďalšie dva však vyhral v dramatickej koncovke. Duel rozhodoval až piaty set, v ktorom napokon uspel Švéd.

"Musíme uznať kvality Švédov, zaslúžene zvíťazili. Hoci som čakal najmä od našich naturalizovaných Číňanov, že budú klásť väčší odpor. Bolo ale vidieť, že sú pod tlakom a neustáli ho. Škoda, že Ľubo Pištej nevyhral ten tretí zápas a posledný set v ňom. Mal som pocit, že je lepší, ale Mattias Karlsson potom ukázal kvalitu, variabilitu a dotiahol to do víťazného konca," zhodnotil tréner Truksa.

U žien ako prvá za SR nastúpila jednotka Barbora Balážová, ktorá zdolala 3:1 Stéphanie Loeuilletteovú. Rovnakým výsledkom zvíťazila Eva Ódorová nad Audrey Zarifovou, potom ale Tatiana Kukuľková nestačila na Lauru Gasnierovú 1:3. Rozhodujúci tretí bod pre domáce farby získala Balážová, ktorá zmietla Zarifovú 3:0.

"Som veľmi spokojná s výkonmi všetkých našich troch dievčat. Aj s Tatianou, pre ktorú to bola premiéra. Zaslúžene sme ich zdolali a už sa pozeráme na zápas v Taliansku. Talianky sú slabšie ako Francúzky, takže sme optimisti, ak budeme v najsilenšom zložení, uspejeme," povedala pre TASR trénerka SR.

Európsky šampionát v roku 2017 sa uskutoční v termíne 13.-17. septembra v Luxembursku. Na turnaji sa zúčastnia všetci účastníci kvalifikácie, rozdelení budú do kvalitatívnych divízií. V elitnej Championship division sa predstaví desať víťazov z kvalifikačných skupín, plus piati víťazi baráže a Luxembursko ako organizátor podujatia.


muži - E-skupina:

Slovensko - Švédsko 0:3
Wang Jang - Anton Källberg 0:3 (-6, -9, -8)
Bai He - Pär Gerell 0:3 (-3, -5, -11)
Ľubomír Pištej - Mattias Karlsson 2:3 (-9, 8, 10, -5, -6)

ženy - I-skupina:

Slovensko - Francúzsko 3:1
Barbora Balážová - Stéphanie Loeuilletteová 3:1 (11, 9, -8, 7)
Eva Ódorová - Audrey Zarifová 3:1 (-5, 6, 1, 3)

Tatiana Kukuľková - Laura Gasnierová 1:3 (-5, -7, 4, -7)
Balážová - Zarifová 3:0 (4, 7, 6)

ďalší program výberov SR v kvalifikácie ME 2017:

muži:
22. novembra 2016: Estónsko - SLOVENSKO
24. januára 2017: Švédsko - SLOVENSKO
7. marca 2017: SLOVENSKO - Estónsko

ženy:
22. novembra 2016: Taliansko - SLOVENSKO
24. januára 2017: Francúzsko - SLOVENSKO
7. marca 2017: SLOVENSKO - Taliansko
 

Vyberte región